ISTORIA UNUI B 24 liberator “ROMÂNESC’

În timpul atacului bombardierelor B 24 ale USAAF, desfăsurat pe 1 august 1944 în cadrul Operațiunii Tidal Wave, au fost doborăte pe teritoriul României 34 aparate.

Unele au fost distruse complet, prăbușindu-se și explodând în zona rafinăriilor, dar, au existat și avioane care au aterizat forțat după ce au suferit avarii de la loviturile tunurilor și mitralierelor AA sau cele ale avioanelor de vânătoare.

Specialiști din ARR (Aeronautica Regala Română) au făcut evaluări ale acestor aparate la locul impactului cu solul.

Avionul cu cele mai mici avarii constatate, a fost Boiler Maker II, aterizat forțat în zona satului Trestienii de Sus, în apropierea Ploieștiului.

Raportul USAAF privind echipajul de pe Boiler Maker II

Toți cei 10 membrii ai echipajului au supraviețuit și au fost luați prizonieri de trupele române.

Un alt avion cu avarii mai mici, a fost Honkey Tonk Gal

Raportul USAAF privind echipajul avionului Honkey Tonk Gal

9 membrii ai echipajului au supraviețuit, fiind tratați în spitale românești, fiind apoi deținuți în lagărul de prizonieri de la Timișu de Jos. Un alt membru a decedat în spital în urma intoxicării cu benzină.

ARR a decis să încerce recuperarea și reconstrucția unui bombardier american B 24 din cele prăbușite, având scopul de a cunoaște caracteristicile aparatului, informatiile fiind foarte utile pentru stabilirea tacticilor optime de atac ale avioanelor de vânâtoare românești și antrenarea piloților acestora.

Pentru realizarea acestei dificile oprațiuni, a fost desemnat ing. Alexandru Dudu Frim, pilot șef de încercare al IAR Brașov.

A fost ales pentru reconstrucție avionul Boiler Maker II și a fost deplasată la Trestienii de Sus o echipă de 30 specialiști de la IAR, sub conducerea lui Dudu Frim.

Lucrările s-au derulat în plin câmp, fiind folosite componente de la avioanele Honkey Tonk Gal și o deriva de la alt avion prăbușit, Brewery Wagon.

Executarea reparațiilor a fost o sarcină extraordinar de dificilă, ținând cont de lipsa documentației tehnice de construcție și exploatare, a sculelor normale și speciale și de faptul ca avioanele americane nu erau construite folosind sistemul metric de masură. În plus, reparația s-a făcut în plin câmp.

Avionul Brewery wagon de la care s-a folosit deriva dreapta

Lista avioanelor aliate capturate în stare de zbor și apoi testate de germani

Primul bombardier B 24 capturat, a fost Blonde Bomber II, care a aterizat din greșeală în Sicilia, fiind testat în zbor de italieni, care l-au revopsit și i-au dat înmatriculara “I-RAIN”.

Ulterior avionul a fost transferat la Reichlin, centrul Luftwaffe de testare în care activa și “Zirkus Rosarius”, unitate specializată  în evaluarea aparatelor de zbor aliate capturate.

Pilotul german care a testat avionul B 24 transferat de la iatalieni, a fost Hauptmann dipl. eng. Hans Werche Lerche, un pilot cu mare experiență. În cartea sa autobiografică, acesta a relatat deplasarea sa în România și efectuarea zborului de la Trestienii de Sus la Ziliștea, avându-l copilot pe Dudu Frim.

Zborul a durat 23 minute cu decolare de pe câmpul unde avionul aterizase forțat.

Este remarcabil faptul că avionul a fost pregătit pentru zbor de români și a funcționat fără probleme.

Ulterior la Ziliștea, Lerche l-a instruit pe Dudu Frim în amănunt despre tehnica pilotajului unui bombardier B 24.

Avionul a fost inițial inscripționat cu însemnele ARR doar pentru zborul de transport.

Pe 22 decembrie avionul a fost transferat în zbor de la Ziliștea la Brasov, unde a fost revizuit și vopsit, fiind montată și suprafața vitrată din partea anterioară.

Avionul a fost distrus în timpul unui raid german efectuat pe 26 august 1944

După evaluarea avioanelor prăbușite în timpul Operațiunii Tidal Wave pe teritoriul României, ARR a propus spre studiu specialiștilor IAR, remotorizarea avioanelor IAR 80, cu motoare recuperate de la bombardierele americane. Aceștia nu au considerat oportună propunera, considerănd că performanțele IAR-ului 80 nu ar creste semnificativ, ținând cont de cei doar 100 CP în plus ai motorului american și echiparea acestuia cu doar o singură treaptă de compresor. 

Ca o ironie a istoriei, avionul IAR 80 Fly Again, replică a IAR-ului 80, va fi echipat cu motorul Pratt&Whitney R 1830, care dota și bombardierele B 24. 

Calculele preliminare arată exact ce au susținut specialiștii IAR 80, dar să vedem testele în zbor !

Bibliografie

Luftwaffe Test Pilot: Flying Captured Allied Aircraft of World War  – Hans-Werner Lerche

https://www.americanairmuseum.com/archive/aircraft/42-40265

https://www.americanairmuseum.com/archive/aircraft/41-23782

https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Frim

„Dudu Frim”, în Orizont Aviatic, nr. 35, anul IV, septembrie 2005

Dudu Alexandru Frim, Aventurile unui B24 LIBERATOR, Editura Modelism, 2009

https://www.ww2incolor.com/gallery/italian-forces/38247/captured-b-24-blond-bomber-ii

https://en.wikipedia.org/wiki/Zirkus_Rosarius