Duralumin – (durable + aluminium) – a fost o denumire comercială a unor aliaje de aluminiu ce aveau o rezistență îmbunatățită, în urma unor tratamente termice. A fost dezvoltat de metalurgistul german Alfred Wilm, începând cu 1903. A devenit utilizabil pentru industrie în 1909. Denumirea duraluminiu, este folosita popular pentru aliajele de Al-Cu, codificate oficial – seria “2000”.
Primul avion complet metalic realizat de Junkers, din table oțel sudate, prototip ce a zburat prima dată în 1915.
JUNKERS J 1 – 1915
Primele avioane metalice Junkers produse în serie, folosind table duraluminiu ondulat, nituite.
JUNKERS J.I (J4) – 1917 JUNKERS D 1 – 1918
În perioada anilor ’20, aviația civilă a avut o dezvoltare mai rapida decât cea militară. Au început să opereze linii aeriene de transport pasageri, dotate cu avioane având structură metalică. Concurența în folosirea tehnologiei pentru fabricarea avioanelor metalice a generat litigii, cum au fost cele între Ford și Junkers, când germanii au reclamat în instanță folosirea ilegală de către americani a patentelor Junkers, la realizarea avioanelor Ford Trimotor.
JUNKERS F 13 – 1919 FORD TRIMOTOR – 1926 JUNKERS JU 52 – 1930
Tehnologia de execuție structură folosind tablă de aluminiu ondulată
Acest gen de înveliș a înlocuit cu succes pânza, dar nu era considerat un element de rezistență al structurii, nefiind încă dezvoltate metodele de calcul, procesele de nituire sau realizarea de nervuri și lise metalice.
Forma ondulată asigura un comportament mai bun la “plisaj” – (cutare a suprafeței). Tabla plata era trecută prin role pentru a obține profilul ondulat.
Se dezvoltă treptat tehnologiile de tratament termic și prelucrare a tablei de dural, tehnicile și sculele de nituire.
Replica JUNKERS F 13 – 2016
În 1922 Junkers deschide o fabrica la Fili, lângă Moscova și produce avioane metalice pentru URSS, timp de câțiva ani. Pe baza cunoștințelor tehnice acumulate, rușii construiesc primul lor avion de vânătoare, Tu I-4. Este una din primele realizări ale celebrului Tupolev. Este o altă metodă de obținere a unor noi tehnologii.
TUPOLEV I-4 – 1927
În Franța, societatea lui Michel Wilbaut dezvoltă o tehnologie proprie de construcții structuri cu table din duraluminiu, mai subțiri și cu striații mai mici față de cele Junkers. În acelasi timp dezvoltă tehnici noi de nituire și își protejează cu patente internaționale, toate aceste inventii.
WILBAUT 7 C 1 – 1924
Patente Wibault – construcții structuri metalice
Wilbaut vinde licențe de fabricație pentru avioanele sale Wilbaut 7 C1, englezilor de la Vickers si polonezilor de la PZL.
Polonia reușește în 1929 să construiască unul din primele avioane de vânătoare metalice, folosind tehnologia cumpărată de la Wilbaut.
VICKERS WIBAULT Type 121 – 1926 PZL 1 – 1929
Ulterior, a început construirea de avioane de vânatoare metalice în Franța, Marea Britanie si SUA.
DEWOITINE D 371 -1932 HAWKER FURY – 1931 BOEING P 26 – 1932
La începutul anilor 1930, era din ce în ce mai clar că viitorul construcției de avioane îl constituiau structurile metalice.
A început o competiție acerbă pentru obținerea tehnologiilor necesare fabricației, a metodelor de calcul și a utilajelor necesare pentru realizarea acestor tipuri de avioane.
Trecerea de la lemn la metal, nu a fost un proces ușor sau lipsit de greutăți.
Flux tehnologic piese dural IAR Brașov
Cumpărarea licențelor de fabricație avioane Wibault de către Vickers și PZL, arată importanța aspectelor tehnologice de fabricație, care de multe ori sunt mult mai valoroase decat produsul în sine.
Avioanele franceze Wibault 7 C1 fabricate sub licență de englezi și polonezi au avut performanțe modeste.
Cu toate acestea, cele două firme au avut un mare câștig, primind tehnologiile de fabricație și formând specialiști în acest nou domeniu .
Dezvoltarea IAR în anii ’30 și trecerea la construcția și proiectarea de avioane metalice, se putea face numai prin achiziția unor licențe, care în final au fost luate de la polonezi. Aceștia chiar erau foarte avansați în acea perioadă în construcția avioanelor metalice.
Bibliografie :
https://en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_I-4
https://en.wikipedia.org/wiki/Wibault_7
https://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Fury
https://en.wikipedia.org/wiki/Dewoitine_D.371
https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_J.I
https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_D.I
http://hugojunkers.bplaced.net/junkers-f13-survivors-replicas.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Junkers_Ju_52
https://en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Wibault
http://hugojunkers.bplaced.net/junkers-fili-joint-venture.html
https://www.militaryfactory.com/aircraft/aircraft-1930-1939.php
http://www.kagero.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=455:pzlp24a-g&catid=95&Itemid=688&limitstart=2