IAR CV 11 PREZENTAT DE NACA (NASA) – “AIRCRAFT CIRCULAR NO. 144 MAI 1931”

” Performanțele remarcabile ale avionului de vânatoare românesc IAR, echipat cu un motor Lorraine Courlis de 600 CP au creat o curiozitate generală. Performanțele sale îl plasează între cele mai bune avioane de vânătoare echipate cu motor fără compresor”

 Începând cu 28 ianuarie 1926, National Advisory Committee for Aeronautics NACA (ulterior NASA) a emis o serie de circulare în care sunt descrise diverse tipuri de avioane. În total au fost publicate 209 până în noiembrie 1937.

În numărul 144 din mai 1931, a fost prezentat avionul IAR CV 11 (Carafoli-Virmoux). primul avion românesc realizat de IAR Brașov, sub conducerea lui Elie Carafoli și Lucien Virmoux. Francezul era consilier tehnic în cadrul IAR din 1928. Echipa de proiectare cuprindea și inginerii Ion Grosu, Ștefan Urziceanu, Ion Coșereanu, Vladimir Timoșenco. Elie Carafoli ocupa funcția de inginer-şef al Serviciului de studii şi construcţii la Industria Aeronautică Română din Braşov

NACA-144

Lista Aircraft circulars NACA

NACA-CIRCULARS

Desi avionul nu a fost comandat de armată, au fost dezvoltate prototipurile IAR 12, IAR 13 și IAR 14, acesta din urmă fiind comandat în 20 de exemplare în 1933.

Raportul NACA confirmă capabilitatea tehnică existentă la IAR în acea perioadă.  

Decizia de achiziție a armatei a fost pentru PZL 11, inclusiv licența, care au adus ca aport tehnic tehnologia structurilor metalice. 

Pe baza cunoștințelor astfel cumulate a fost posibilă proiectarea și realizarea ulterioară a avionului IAR 80.

 

 

Bibliografie :

NACA AIRCRAFT CIRCULARS  –  https://digital.library.unt.edu/search/?fq=str_title_serial:%22NACA%20Aircraft%20Circulars%22

https://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_CV_11

https://ro.wikipedia.org/wiki/IAR-12

https://ro.wikipedia.org/wiki/IAR-13

https://ro.wikipedia.org/wiki/IAR-14

http://www.aero.pub.ro/wordpress/index.php/ro/academician-elie-carafoli/