YR80FA
Un mare pasionat de aviație și radioamatiorism, Petrică Stolnicu s-a alăturat echipei Fly Again și va promova acest proiect ‘ON THE AIR” cu indicativul YR80FA.
Prea scurtă introducere în RADIOAMATORISM
RADIOAMATORISMUL este în genere, un hobby cu o mică latură sportivă și cu un puternic caracter autodidact ce adună sub umbrela pasionaților de comunicații prin unde radio o multitudine de cunoștințe din domeniul științei, educației și culturii la un loc, toate cu scopul de a se împleti armonios pentru a stimula capacitatea de a inova și a sintetiza pragmatic în vederea realizării unei comunicări prin unde radio (sau spus pe întelesul radioamatorilor, de a realiza un QSO) cu radioamatori din întreaga lume.
Există o categorie specială de QSL-uri care face cunoscut în toată lumea detalii despre un eveniment special. Acest capitol este dedicat indicativelor speciale care sunt creeate cu scopul de a da posibilitatea tuturor radioamatorilor din întreaga lume să cunoscă detalii despre ceea ce unul dintre ei dorește să facă cunoscut. ANCOM- autoritatea națională care reglementează și supraveghează desfașurarea activității radioamatorilor din România este organul juridic care emite, la cerere, indicative speciale de radioamatori ce sunt activate în eter cu diferite ocazii speciale. YR80FA– este un indicativ special ce va fi activ în eter pentru a marca evenimente legate de reconstruirea celebrului avion românesc.
Indicative speciale
Găsim aici necesar a explica faptul ca radioamatorul pentru a reuși să realizeze dezideratul existențial al hobby-ului “comunicarea” cu ajutorul undelor radio, trebuie să apeleze la cunoștinte din domeniul mecanicii și a rezistenței materialelor, cunoștințe necesare pentru a își construi antena, apoi va fi nevoit să acumuleze noțiuni elementare și să exerseze o limbă de circulație internațională pentru a putea depăși cu ușurință granițele tării în care trăiește, continuând cu faptul că, permanent, radioamatorul descoperă despre undele radio că se propagă diferit funcție de frecvența semnalelor emise și diferit de la tipul de antenă folosit, apoi trebuie să amintim de necesitatea lui de a învăța să se orienteze în spațiu și pe hartă la fel cum trebuie să învețe noțiuni elementare de geografie pentru a putea cunoaște pe ce direcție să orienteze antena în încercarea lui de a căuta să comunice cu o anumită stație de radioamatori de pe glob sau din spațiu. La fel de bine, radioamatorul trebuie să cunoască noțiuni elementare de matematică și fizică pentru a putea calcula dimensiunile și a măsura parametrii electrici ai antenelor realizate dar și pentru a realiza circuite elecronice atât de necesare în practicarea acestui hobby al comunicării. Și peripluu nu se oprește aici. Faptul că radioamatorismul este un hobby fără granițe, apolitic și tolerant, spune de fapt că este terenul de joacă perfect pentru a experimenta în permanență și a comunica-dezbate cele mai interesante și nebănuite idei privind construcțiile radio, alături de pasionați din întreaga lume.
YO9RIJ
Radioamatorismul, este unul dintre cele mai complexe hobby-uri câte există în acest moment în lume, dezvoltă la nivel de individ, valențe intelectuale și concepte ce au ca rezultat o stimulare naturală a spiritului inovativ și ale abilităților de comunicare. Radioamatorismul este printre acele hobby-uri de „indoor” care s-au reinventat pentru a depăși bariera anonimatului cu ajutorul facilităților de comunicare atât de comune zilelor noastre.
YO9RIJ – Petrică STOLNICU
radioamator