Legenda urbană a IAR-ului 80 expus la un muzeu din Turcia

 Legenda urbană este o povestire modernă care nu s-a petrecut niciodată și este povestită ca și cum ar fi fost adevărată.

La baza legendelor urbane pot exista întâmplări luate din realitate și exagerate, distorsionate și îmbogățite cu evenimente fictive și fabuloase. Sunt transmise în general prin viu grai, internet, unele posturi de radio și televiziune.

O asemenea legendă despre IAR-ul 80, circulă cu persistență de mulți ani, diverși “amatori” de aviație, susținând sus și tare, că într-un muzeu din Turcia, se află expus singurul avion IAR 80 original. Cum noi nu mai avem în Romania nici un exemplar, am vrea să-l cumpărăm, dar turcii ne cer greutatea sa în aur.

De ce nu mai avem avioane ? Alte legende: ne-au pus rușii să le tăiem, ne-au luat documentația și fabrica cu totul.

Suntem victime ale conspirațiilor, dar ne păstrăm prin legende propriile variante de adevăr, care ne convin mai mult. 

Ce se povestește în  această legendă ?

  – un pilot romăn din escadrila 53 Mamaia, după 23 august 1944, a fugit în Turcia cu un IAR 80

  – turcii nu au mai înapoiat avionul și îl păstrează într-un muzeu

  – acest IAR 80 este singurul exemplar original din lume

Povestea seamănă cu bancurile de la Radio Erevan :

Întrebare : Este adevărat că lui Andrei Saharov i s-a făcut cadou o Volga ?
Răspuns: Sigur că da, dar nu este vorba de o Volga ci de o bicicletă Sputnik și nu i-a fost daruită, ci i-a fost furatâ ! Restul e corect.

Să vedem cum probabil a apărut această poveste, alcătuită parcă din fragmente separate, potrivite de cineva .. greșit !!

După 23 august 1944, au avut loc o serie de plecări ilegale din țară ale unor aviatori, cu destinația Turcia, țară neutră, de unde au emigrat în toate colțurile lumii. Au folosit diverse tipuri de avioane militare și civile.

Pe data de 2 septembrie 1944, adj. av. Petre Cordescu, veteran pe frontul de est, cu un palmares de 6 avioane inamice doborăte în luptă (9 victorii ARR), decorat cu  Ordinul Virtutea Aeronautică grad de cavaler, a decolat folosind avionul Hawker Hurricane nr. 8, aparținând escadrilei 53 Mamaia și a aterizat forțat în apropiere de Istanbul. A emigrat ulterior în Chile. 

Avioanele Hurricane ale Escadrilei 53 Mamaia

Câteva zile mai tărziu, directorul general al fabricii IAR Brașov, Mircea Grossu-Viziru, pilotând bombardierul SIAI Marchetti 79B nr 230, împreună cu ing. Florescu și soțiile, reușesc să aterizeze în Turcia.

Până în 1948, au ajuns astfel  în Turcia 6 avioane civile, un Hurricane, un SIAI Marchetti 79B, un JU 88 si un He 111.

La 10 februarie 1947 România a semnat, la Paris, Tratatul de Pace, prin care se obliga să dețină un număr redus de avioane militare, fără ca vreunul să fie de bombardament. Practic, aducerea în țară a celor trei bombardiere devenea inutilă, iar tipul Hurricane era, la acea dată, scos din înzestrarea aviației de vânătoare române.

După negocieri cu turcii, statul român a adus avioanele civile  în țară, iar cele militare au rămas acolo, fiind deteriorate și oricum modele scoase din uz.

Turcii au cerut mulți bani ca taxe vamale pentru importul si vânzarea  ca deșeuri pe teritoriul lor a avioanelor militare, așa ca statul român le-a abandonat.

Deci prima parte a legendei este “un pic” diferită de realitate: a fugit un pilot român cu un avion de la Escadrila 53 Mamaia, dar avionul era un Hurricane și nu un IAR 80. A ajuns totuși  la turci un avion fabricat de IAR Brașov, dar acesta era un bombardier.

În cea de a doua parte, aflăm de la autorii anonimi, povestea avionului IAR 80, unicat în lume, expus într-un muzeu din Turcia. 

Și aici există niște frânturi de adevăr din care a izvorât legenda.

Începând cu 1936, Turcia a cumpărat avioane poloneze PZL 24 și chiar le-a fabricat sub licență, ca și Romania.

Lista avioane PZL 24  fabricate 

Asamblarea și apoi producția sub licență, au fost făcute în fabrica din Kayseri în două loturi  de 20, respectiv 30 aparate,

Linia de asamblare și fabricație PZL 24  Kayseri

Fabricație cocă (fuzelaj posterior) PZL 24 – cel de la IAR 80 este identic 

În prezent, la Turkish Air Force Museum Istanbul se găsește singurul PZL 24 original din lume.

La un muzeu din Ankara mai există o replică. 

PZL KTF P-24G – singurul exemplar original din lume 

Deci : turcii au la muzeu un avion unic în lume, care s-a fabricat și la IAR Brașov și al cărui fuzelaj posterior este identic cu cel de la IAR 80. 

Avionul plecat din Romania nu era IAR 80, era Hawker Hurricane, avionul unicat de la muzeul turcesc este un PZL 24, restul e … corect !

Și așa s-a născut și dăinuie legenda … 

Din seria legende cu avioane turcești : 

În Turcia, la fosta baza militara de la Kayseri, unde s-a fabricat PZL 24, a apărut o legendă care spune că în 1947 au fost îngropate în secret 50 de FW 190 care urmau sa fie casate. Turcia cumparase în 1942, 72 aparate FW 190. 

Încă le mai caută unii cu detectoare de metale.. !!

 

 

Notă : 

Decorații Petre Cordescu

Crucea de Aur cu o baretă a Ordinului Virtutea Aeronautică cu Spade prin I.D.R. nr. 2216/1.08.1941: ” Cordescu Petre , adjutant stag. av. ” Pentru curajul dovedit în lupta aeriană din zona Bolgrad – Bulgarica, doborând două avioane sovietice. ”

Clasa Cavaler a Ordinului Virtutea Aeronautică cu Spade prin I.D.R. nr. 3036/4.11.1941:  ”Adjutantului stag. av. Cordescu Petre, pentru eroismul dovedit în luptele aeriene dela Bolgrad, Valcov și Ismail, cand a doborât cinci avioane inamice. Pentru curajul arătat in cele 41 misiuni pe front. ” – Medalia Virtutea Militară de război clasa a II-a prin I.D.R. nr. 2827/22.09.1942 : ”…….Adjutantului stagiar Cordescu I. Petre, …………………, pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în războiul contra Rusiei Sovietice in anul 1941. ”

Bibliografie :

Colecția Petre Codrescu

https://www.asisbiz.com/il2/Hurricane/RRAF-Petre-Cordescu.html

Evaziuni aeriene 1944-1948: recuperarea avioanelor românești ajunse în Turcia – prof. Sorin Turturică

https://www.culoriletrecutului.ro/categorii/aviatie/item/70-evaziuni-aeriene-1944-1948-recuperarea-avioanelor-romanesti-ajunse-in-turcia

Romanian Aces of ww2 – autor Dénes Bérnad

Arhivă Mihai Popteanu

http://uberjager.blogspot.com/2014/02/kayseri-ucak-fabrikas.html

https://www.dailysabah.com/op-ed/2019/03/06/unearthing-wwii-aircraft-buried-in-kayseri

Parteneri