În a doua jumătate a anilor ’70, ani de maturizare a proiectului YUROM, părții române i-a revenit modificarea structurii fuzelajului principal prin renunțarea la rezervorul 1 de combustibil, situat in spatele cabinei între cadrele 16 – 19 și integrarea rezervorului 2 cu prizele de admisie pe tronsonul din fața cadrului 23, cadrul anterior de forță pentru joncțiunea cu aripa.
De proiectare se ocupa și prietenul Mihai Calomfirescu împreună cu Nuți din celebra-i carte.
Peretele rezervorului dintr-o amărâtă de tabla de 0.6 mm, era nituit de arcadadele ce făceau parte din inelele prizei.Glonțul care trecea prin rezervor, conform regulamentului AP970 producea o undă de șoc care putea strivi prizele, mai ales ca Mihai propusese niște arcade profil U, cu înălțimea de numai 22 mm, ca sa încapă.Trimitem și noi analiza de stres la sârbi, să o asimileze, cum trimiteau și ei la noi de la zonele lor de responsabilitate. Raportul lor de asimilare nu suna prea frumos. Cel puțin nu scriau cu litere cirilice de data asta :
“În modelul de elemente finite, ați idealizat arcada cu foarte puține triunghiuri care nu prind stresul maxim și putem avea surprize la proba statică”.
Și au trimis propunerea lor de idealizare, pasămite ei aveau ceva programe din import cu care puteau să mărunțească zona, dar pe modele locale, pe când noi aveam modelul care cuprindea tot rezervorul și priza.
La prima întâlnire Maximovic, specialistul lor in elemente finite a fost surprins aflând că, acele blamate triunghiulețe prind variații bruște ale stresului ca și elementele care idealizau aripile U-lui, programul ALFA având o inovație autohtonă.Cum formasem ad-hoc o mică bisericuță, Knejevic, un fel de Zanfirescu al nostru, s-a supărat pe noi și m-a invitat sa-i însoțim la Craiova, “să aibă cu cine vorbi în tren și la cine să lăuda, că pe mine m-a bătut la cap de la Belgrad la București”.
În final, au înțeles utilitate programului Alfa.
Și acum va fi folosit din nou .. pentru un avion ..istoric – IAR 80 FA
Alfa, un software inovativ și în zilele noastre. Ce nu aveam atunci sunt procedurile de calcul de rezistența moderne din punct de vedere informatic care folosesc rezultatele lui. Este un program specializat pe structuri cu grosimi aeronautice. Programele specializate, au destinație mai largă.
Ele se bazează pe mărunțirea excesiva a meshului, pentru modele de ansamble mari, aripa de avion, etc. ,
Modelul folosit la IAR 80 FA, are un mesh rar și analiza de stres se face cu metodele tradiționale.
By hand calculation, ce vor fi introduse în manualul de stres.
*
Mihai Calomfirescu a mai adunat azi un an. Și el vine din istorie…
Echipa Fly Again îi urează La Mulți Ani!
Va urma,
Ing. Ion Adam