În timpul atacului asupra rafinăriilor din zona Ploiești, pe 1 august 1943, în cadrul Operațiunii Tidal Wave, echipajele 98th Bomb Group Pyramiders și 44th Bomb Group 8 Balls, au raportat existența unui tren echipat cu baterii antiaeriene camuflate, care se deplasa pe direcția N-S dinspre Câmpina spre Ploiești.
Cele două formații deavioane au avut ca traiect pentru bombardarea țintei, de la punctul inițial (IP) Florești, zbor paralel cu linia ferată pe care se deplasa trenul german.
Bateriile din trenul care se deplasa cu viteza maximă, au deschis focul asupra bombardierelor surprinse la joasa înăltime și aflate la distanța foarte mică.
Conform declarațiilor col. Kane, comandantul 98th Group, cel puțin 7 bombardiere au fost avariate de tunurile de 20 mm din trenul german.
Avioane avariate înainte de țintă și avioane doborăte în zona rafinăriilor
Americanii au denumit acest tren Q-TRAIN, pornind de la expresia consacrată de Q-SHIP, respectiv nave comerciale cu armament ascuns, folosite în lupta antisubmarin.
Submarine germane, se apropiau de nave comerciale aparent neînarmate, pentru a le distruge cu tunul de bord, pentru a nu consuma rezerva de torpile.
Din Q-SHIP, erau atacați de tunuri și mitraliere bine camuflate.
În mod similar, trenul aparent de marfă, avea ascunse baterii AA.
Q-SHIP
Luftwaffe a folosit unități de apărare antiaeriană cu baterii usoare, denumite “Leichte Eisenbahn-Flak-Abteilung”, dispuse în zone din Franța, Belgia și Olanda.
Scopul era de a întări apărarea antiaeriană în zone “fierbinți”, prin deplasarea rapida a acestor unități.
Transformarea vagoanelor de cale ferată în baterii AA
Probabil celebrul tren, denumit de germani “Die RAUPE” – Omida, a fost format din vagoane modificate local. Comandant a fost Hauptmann Josef Breme.
În ziua de 1 august 1943, a existat un duel de la mica distanță între tunarii germani din trenul AA și mitraliorii bombardierelor americane.
Conform relatărilor americane, după ce multe bombardiere au fost avariate, mitraliorii de pe bombardiere au reușit să distrugă locomotiva trenului.
O pagină de istorie, care s-a derulat în circa 90 de secunde !
Bibliografie;
PLOESTI: German Defenses and Allied Intelligence